Metode de sortare

Am ales tema ”Metode de sortare” deoarece cunoașterea unor algoritmi de sortare este esențiala in programare,dar și in viața reală,fiind de mare ajutor in construirea și modificarea bazelor de date.De asemenea,este necesar și cunoașterea unor criterii de clasificare care indica metoda de sortare ideala pentru problema în cauză.

Descrierea Sortării

Se consideră un set finit de obiecte, fiecare avănd asociată o caracteristică, numită cheie, ce ia valori într-o mulțime pe care este definită o relație de ordine. Sortarea este procesul prin care elementele setului sunt rearanjate astfel încăt cheile lor să se afle într-o anumită ordine.

Ex: Considerăm setul de valori întregi: (5,8,3,1,6). în acest caz cheia de sortare coincide cu valoarea elementului. Prin sortare crescătoare se obține setul (1,3,5,6,8) iar prin sortare descrescătoare se obține (8,6,5,3,1).

Sortarea este des folosită in lucrul cu liste. Un exemplu de folosire a sortării îl reprezintă motoarele de căutare web, care folosesc astfel de algoritmi (Google, Yahoo, MSN).